De herfst is de ideale periode om je huid op te frissen. De zon heeft je huid uitgedroogd, fijne lijntjes worden zichtbaar en er zijn pigmentvlekjes ontstaan. Zuren zijn de ideale partners om je huid weer helemaal klaar te maken voor het nieuwe seizoen dat voor de deur staat.

Soorten zuren

De meest gebruikte zuren zijn de AHA’s, of de Alpha Hydroxy Acids, waarvan glycolzuur de meest bekende is. Glycolzuur is een kleine molecule die diep in de huid indringt. Het weekt de verbinding tussen de dode huidcellen los zodat deze sneller kunnen afschilferen. Tegelijk stimuleert glycolzuur de vorming van nieuwe huidcellen.

Dode huidcellen absorberen het licht en geven jou een doffe huid. Nieuwe huidcellen reflecteren het licht en geven jou een gladde en glanzende huid. Net wat jij wil!

Zuren worden verwerkt aan een lage concentratie in je dagelijkse skincare. Wil je echter een onmiddellijke boost en zichtbaar resultaat? Denk dan aan een milde chemische peeling.

Slaat de schrik jou om het hart bij deze behandeling? Weet dat er verschillende soorten zuren bestaan, die afhankelijk van jouw probleem en huidtype, in een aangepaste concentratie worden aangebracht. Dit vereist uiteraard kennis van de soorten zuren en huidtypes.

Welk zuur voor welk probleem?

Hieronder vind je alvast de meest voorkomende huidproblemen met de meest geschikte milde zuren.

Fijne lijntjes en doffe huid: glycolzuur. Dit krachtig fruitzuur kan in de beginfase je huid irriteren. Heb je een gevoelige huid, start met 5% en verhoog langzaam de concentratie tot 15%.

Vette huid en acné: salicylzuur. Deze BHA of Beta Hydroxy Acid is onmisbaar in de strijd tegen overmatig talg, zwarte puntjes en puistjes. Ideaal in een concentratie van 1 of 2%.

Droge huid: melkzuur. Cleopatra deed het al, ze nam een bad in ezelinnenmelk. In een laag percentage werkt melkzuur als een bevochtiger. Vanaf 10% ook als mild exfoliant.

Pigment: amandelzuur. Remt de groei van melanine, de oorzaak van de bruine vlekken, sproeten, een ongelijkmatige teint en andere zon gerelateerde problemen. Bezit ook antimicrobiële eigenschappen waardoor geschikt voor een acnéhuid. Geeft minder snel irritatie dan glycolzuur en melkzuur.

Gevoelige huid: gluconolacton. Dit is een PHA of Poly Hydroxy Acid. Door zijn grootte dringt de molecule niet diep in de huid waardoor het zeer geschikt is voor een gevoelige huid. Perfect als je last hebt van eczeem of rosacea en toch een licht exfoliant wil.

Schade door de zon: L-ascorbinezuur. Of vitamine C. De koningin der zuren! Een must in elke skincare routine. Dit meest onderzochte antioxidant heeft een bewezen effectieve werking tegen zonneschade. Het vermindert afbraak van collageen en pigmentvorming. Opgelet, L-ascorbinezuur verliest zijn werking als het niet goed verpakt of samengesteld is. Een hoge concentratie kan irritatie veroorzaken, laat je huid dus eerst wennen aan een laag percentage.

Alle huidtypes: hyaluronzuur. Dit is een NMF of natural moistering factor. Dit wil zeggen dat hyaluronzuur van nature in je huid aanwezig is om vocht vast te houden. Met het ouder worden verlies je hyaluronzuur, zodat je huid sneller uitdroogt. Voeg dit zuur toe aan je skincare routine als je last hebt van een trekkerige huid.

En er zijn nog meer zuren! Tranexaminezuur, azelaïnezuur, ferulinezuur, kojinezuur en veel meer…

Zie jij door het bos de bomen niet meer?

  1. Wij maken voor jou een gepersonaliseerd serum op maat met het ingrediënt dat het meest geschikt is voor jouw huid.
  2. Wil je een snel en zichtbaar resultaat? Boek een milde chemische peeling voor een onmiddellijke boost.

Boek een afspraak met skincoach Isabel voor een vrijblijvend persoonlijk advies.  Met gratis 3D-digitale gelaatsanalyse. Stuur een mailtje naar isabel@skinical.be