Maak uw afspraak

 

Ik wil een stevige huid

Wanneer je je verslapte huid weer stevig wilt maken, dan hebben we gelukkig verschillende mogelijkheden. De stevigheid van je huid wordt enerzijds bepaald door je genetica en is anderzijds afhankelijk van hoe je haar verzorgt. Oorzaken van verminderde huidstevigheid zijn te vinden in externe factoren zoals UV- straling, roken en onaangepaste thuisverzorging.

Een stevige huid straalt gezondheid en energie uit terwijl een slappe(re) huid juist vermoeid toont of vaal en grauw. De beste behandeling tegen verslapping is je huid preventief zo goed mogelijk ondersteunen. Begin op tijd met goede thuisverzorging, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw huid. Zorg voor regelmatige extra boosts en behandelingen in de kliniek die je huid voldoende voedingstoffen geven zodat de huid zich maximaal kan herstellen. Je huid behoudt dan langer haar stevigheid en daar heb je op latere leeftijd alleen maar profijt van.

testing-person-teser

Dagmar Ostijn

Dermatoloog

“Een verslapte huid toont al snel verouderd. Ga het tijdig tegen, want als je het te ver laat gaan is alleen chirurgie nog een optie”

25 – 40 jaar
40 – 65 jaar
65+

Wat kan ik doen voor huidversteviging?

Het is simpel: de aanmaak van collageen en elastine stimuleren en de afbraak ervan verhinderen. Collageen geeft de huid haar stevigheid en elastine zorgt voor de veerkracht. Beiden nemen tijdens het verouderingsproces af doordat de aanmaak en de kwaliteit vermindert. Specifieke huidverstevigende behandelingen stimuleren de aanmaak van collageen en elastine.  Anderzijds zal het gebruik van een sunblock, anti-oxidanten, niet roken en stressreductie de afbraak ervan verminderen.

Door op jongere leeftijd deze processen te beïnvloeden heb je op latere leeftijd minder behandelingen nodig voor een mooie stevige huid. Stevigheid in de huid stimuleren wij door het toedienen van actieve ingrediënten, zoals de vitamines A, C en E. Ook dimethylaminoethanol (DMAE) werkt verstevigend door haar eigenschap de verbindingen tussen collageen en elastine te versterken. Tevens is een thuisverzorging op maat essentieel om de huid in haar behoeften te voorzien.

Wat is de oorzaak van een slappe huid?

Naarmate je veroudert neemt de elasticiteit van de huid af. De reden hiervoor is afname van collageen en elastine. Hun aanmaakproces verloopt naar mate je ouder wordt trager en minder efficiënt. Hoe snel dit verouderingsproces verloopt is zeer individueel, afhankelijk van genetische factoren maar ook bijvoorbeeld van je levensstijl. Je levensstijl is bepalend voor de snelheid waarmee je huid verouderd en verslapt. Elementen die verslapping van je huid versnellen zijn UV-straling, roken en fysieke en mentale stress.

Huidverslapping door UV-straling, roken en stress

Vrouw GezichtDe afbraak van collageen is een belangrijke oorzaak voor een slappe huid. UV-straling is de belangrijkste boosdoener. Zonlicht breekt  collageen af. Jouw eerste actie tegen een verslapte huid is dus het gebruik van een SPF50+ om je huid tegen UVB- en UVA-stralen te beschermen.

De negatieve effecten van roken op de huid zijn bekend. Door roken wordt de huid dunner, slapper, vertoont ze sneller rimpels en wordt ze vaal en dof. en raakt ze dus ook sneller verslapt. Indien stoppen met roken geen onderdeel is van je plan voor een strakkere huid, dan geven we je weinig kans op zeer mooie resultaten.

Tot slot heeft stress een grote invloed op je huidkwaliteit. Als je te maken hebt met veel stress dan kan de huid getrokken en dof gaan tonen. Stress gaat gepaard met de aanmaak van oxidanten (oxidatieve stress) die het collageen afbreken. Door stresshormonen wordt er tevens extra talg aangemaakt wat weer kan leiden tot puistjes. Ook een slechte nachtrust laat zijn invloed na op jouw huidkwaliteit. Je huid krijgt te weinig tijd om zich te herstellen.

Krimpen van je botstructuur

Een andere oorzaak van een slap wordende huid, is het krimpen van je botstructuren. Als je ouder wordt neemt jouw botomvang af waardoor die zijn “kapstok” functie verliest . Dit is vooral te merken aan de huid over het kaakbot en de oogkas. De huid die eerst mooi strak om het bot heen zat, zal door het slapper worden en door de zwaartekracht gaan hangen. Zo ontstaan er walletjes onder ogen en hamsterwangen over de kaaklijn.

Plan van aanpak voor een stevige huid

Om de stevigheid terug te brengen in de huid is het belangrijk de oorzaken eerst goed in beeld te brengen. Dat doen wij met behulp van Visia 3D-foto-techniek. Hiermee kunnen we op meerdere lagen in de huid zien wat er precies zich bij jou afspeelt. Huidveroudering verloopt immers steeds individualistisch. Door de startsituatie eerst goed te analyseren kunnen we exact vaststellen wat de meest efficiënte weg is naar het gewenste resultaat – een stevige huid.

Als naar aanleiding van je leeftijd en de 3D-beeldvorming duidelijk is welke oorzaken van verslapping bij jou het meest urgent zijn, stellen we direct een plan van aanpak op. Voor een stevige huid kiezen we meestal behandelingen die de huid doen regenereren, zoals een peeling of behandelingen met de Tixel. Ook opwarming van de diepere huidlagen door middel van radio Frequentie kan de huid verstrakken.

In de jongere huiden gebruiken we vaak de Dermojet in combinatie met actieve ingrediënten zoals dimethylaminoethanol (DMAE). DMAE is bekend voor haar versterkende werking op de verbindingen tussen collageen en elastine in de huid. Dit heeft een verstrakkende en verstevigende werking in de diepere huidlagen.

In gevorderde fasen van verslapping kunnen fillers worden voorgeschreven voor huidversteviging. In die gevallen dat de botstructuren te ver zijn weggezakt, kan een filler deze een beetje terug structureren zodanig dat de ‘kapstok’ haar ‘jas’ weer goed dragen kan.

Het is goed om te weten dat de huid tot heel veel verbetering in staat is. Echter, hoe groter de resultaten die je voor ogen houdt, hoe langer de weg er naartoe wordt. In de meeste gevallen rekenen we op een 3/4 tot 1,5 jaar voor uitzonderlijk goede resultaten in de huidversteviging door de inzet van verschillende behandelcombinaties.