De winterperiode is het beste moment om jouw storende pigmentvlekken aan te pakken. Maar ‘s-zomers kunnen we de aangroei juist goed tegengaan. Ben je misschien net bezig met botox, lasers of peelings om je rimpels weg te nemen, komen deze bruine vlekken om de hoek kijken! In deze blog nemen we je daarom mee in de wereld van de pigmentvlekken. Lees je mee?

Wat is een pigmentvlek?

Een pigmentvlek is een vlekje op de huid dat teveel pigment of melanine bevat. Als je bruint door de zon zit het melanine mooi verspreid over de huid waardoor je een egale kleur krijgt. Bij een pigmentvlek is de aanmaak van melanine plaatselijk verstoord. De melanine hoopt zich op en geeft een lichte tot donkerbruine verkleuring op de huid.

Hoe ontstaan pigmentvlekken in het gelaat?

Erfelijkheid en blootstelling aan zonlicht spelen een grote rol in het ontstaan van pigmentvlekken. Ook je huidtype kan een rol spelen. Donkere huidtypes zijn minder geneigd om zonnecrème te smeren omdat ze minder snel verbranden, maar juist dit type is meer gevoelig voor het aanmaken van ongewenste pigmentvlekken in het gezicht. Verder kan bepaalde medicatie en make-up een rol spelen.

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Grofweg kunnen we de pigmentvlekken die het vaakst ter hoogte van het gelaat voorkomen onderverdelen in 3 verschillende types: de lentigo of zonnevlek, het melasma of zwangerschapsmasker en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit laatste zijn bruine littekens na een ontsteking zoals acne of na een operatie of schaafwonde.

Moeder- of geboortevlekjes en ouderdomswratjes laten we buiten beschouwing omdat deze een totaal andere aanpak vragen en besproken zullen worden in een aparte blog.

Hoe kan je pigmentvlekken verminderen?

Lentigo of zonnevlekken verwijderen

Deze bruine vlek is meestal ovaal van vorm en kleurt in de zomer donkerbruin. De grootte varieert van 2 millimeter tot 1 centimeter of groter. Ze komt voor op plaatsen waar er veel zonlicht komt zoals je gezicht, decolleté en handruggen.

Eén solitaire lentigo kan je behandelen met cryotherapie, oftewel bevriezen. Heb je er een hele hoop dan is laserbehandeling met IPL of een chemische peeling een goede oplossing. Wilt u bespreken hoe uw zonnevlekjes kunnen worden verwijderd? Maak dan een afspraak met onze skin coaches.

Melasma of zwangerschapsmasker verwijderen

Melasma komt typisch voor ter hoogte van het voorhoofd, de bovenlip en de jukbeenderen. Deze pigmentvlek is grillig van vorm en beslaat meestal een groot oppervlak. Naast zwangerschap zijn er ook andere factoren die deze pigmentvlekken uitlokken zoals erfelijkheid, het gebruik van geparfumeerde cosmetica en bepaalde geneesmiddelen zoals de anticonceptiepil.

Melasma is lastig te behandelen omdat het pigment zowel oppervlakkig als diep gelegen zit. Daarom hebben wij een specifiek behandeltraject opgesteld dat bestaat uit de combinatie van een medische opblekende crème, gevolgd door microneedling met krachtige opblekende ingrediënten en een milde chemische peeling.  Laserbehandeling daarentegen kan deze pigmentvlekken verdonkeren en wordt daarom vermeden.

Omdat zonlicht de pigmentvorming van melasma stimuleert is een totale zonbescherming noodzakelijk. Dit wil zeggen een zonnecrème die je beschermt tegen UVA, UVB, blauw- en infraroodlicht! Maak een afspraak voor meer informatie en advies.

Bruine littekens verwijderen

Post inflammatoire hyperpigmentatie is het donker worden van de huid op de plaats van een ontsteking of litteken. Dit kan na een puistje of na een operatie of schaafwonde.

De behandeling bestaat uit een medisch opblekende crème, microneedling met opblekende ingrediënten en een laserbehandeling.

 

Wil je weten wat de beste manier is om jouw storende bruine vlekken te verwijderen? Neem contact op via deze link https://www.skinical.be/contact en kruis het vakje “pigmentvlekken” aan.

Lees meer over het verwijderen van pigmentvlekken op onze website: https://www.skinical.be/uw-huid/huidziekten/pigmentvlekken-2, of maak een afspraak met een van onze skin coaches.